Derby prooi voor DOSR 1

Na twee jaar stond er voor ROAC weer derby binnen de gemeentegrenzen op het programma. Ondanks dat de Rippers er een katerig gevoel aan over hielden had deze wedstrijd vrijwel alles: gezonde strijd en passie, bij vlagen leuk voetbal, slecht voetbal, veel publiek, een mooie entourage, twee cameraploegen, schrijvende media, scheidsrechterlijke dwalingen en veel doelpunten. Uiteindelijk trok DOSR aan het langste eind (2-3).

In de beginfase was het DOSR dat de wedstrijd naar zich toe trok. Het resulteerde na een minuut of tien in een prima kans voor de gasten. Maarten van der Geest legde bal panklaar op het hoofd van Jordy van Klink die op doel kon koppen. Bob Brugman kon de bal echter over de lat tikken. DOSR had dus het meeste balbezit, maar het leverde behoudens deze kans niet heel veel concrete dreiging op.

Het duurde even voordat de thuisploeg dreigend kon worden. Toen het na een kwartier zo ver was, was het wel meteen raak. Martijn van Trigt had een geweldige actie in huis en gaf de bal in de loop van Loek van der Star. Oog-in-oog met Patrick van de Zwet schoot hij prima raak: 1-0. In de fase die volgde nam ROAC het initiatief over. De defensie van DOSR stond echter prima dus leverde het weinig problemen op voor de bezoekers. Na 41 minuten viel de 2-0. Dick Heemskerk had een mooie steekbal in huis op Van Trigt die het leer onder Van der Zwet heen punterde: 2-0.

Het zou niet de ruststand zijn. Vlak voor rust kreeg DOSR een vrije trap aan de zijkant van het zestienmetergebied. Sven van der Meer schoot de bal op prachtige wijze in de verre kruising: 1-2. De aansluitingstreffer op een psychologisch fijn moment.

Na rust paste DOSR de strijdwijze aan. De lange bal werd het wapen om de Rippers te bestrijden. Sow Alegi en Jordi Jonkman werden gevaarlijker, maar Brugman hoefde nog niet handelend op te treden. ROAC bleef voetballend zoeken naar de bevrijdende 3-1 en deze leek er ook te komen. Van der Zwet pareerde een schot van Thijs van Seggelen en voor een vrijwel leeg doel nam Van Trigt de rebound op zijn slof. De bal trof de lat. Het was niet de makkelijkste intikker, maar normaal gesproken weet Van Trigt hier wel raad mee.

Een paar minuten later kreeg ROAC de deksel op zijn neus. Julian Dobbe leek zich doodgelopen te hebben op de achterlijn, maar perste er toch nog een voorzet uit. Zelfs de Veense supporters achter het doel constateerden dat de bal een centimeter of dertig de achterlijn had gepasseerd, maar referee Waleveld liet doorspelen. Brugman wilde voorzet boven de lat grijpen om een doeltrap te nemen, maar kreeg de bal niet onder controle. Mede doordat Alegi het duel met de doelman aanging. Ook hier zag Annegarn geen overtreding in. In de kluts rolde de bal over de doellijn en tot ieders verbazing werd een doelpunt toegekend.

Het werd nog zuurder voor de Rippers. In de 77e minuut kwam DOSR er gevaarlijk uit op de counter en Ripse defensie had zijn handen vol om Jonkman, Alegi en Van Klink van schieten af te houden. Een schot van Van Klink kwam op de hand van Boere terecht. Als de scheidsrechter op dat moment de bal op de stip had gelegd had niemand wat kunnen zeggen. Annegarn gaf echter voordeel waardoor DOSR een 100%-doelkans kreeg voorgeschoteld. Bij de laatste kans schoot Alegi op onbegrijpelijke wijze van twee meter over een leeg doel. Op het moment dat het afgelopen leek te zijn voor ROAC floot Annegarn alsnog en legde de bal op de stip. Uiteraard pakte DOSR dit cadeautje gretig aan en schoot Nino Wesselman vanaf elf meter raak.

Getergd ging ROAC in het slotkwartier op zoek naar de gelijkmaker. Daarbij had ROAC de nodige pech waardoor hij niet veel. Een van richting veranderd schot van Cedric den Dekker belandde op de paal. Op de counter kreeg DOSR nu alle ruimte om te profiteren van de ruimte. Jonkman was zeer dreigend, maar zijn in de afronding was hij ongelukkig. Ook in deze fase maakte Annegarn een paar vreemde beslissingen. Zo weigerde hij Mitchel Boere rood te geven voor het vasthouden van een doorgebroken speler en had hij Brugman met een gele kaart moeten bestraffen toen bij buiten de zestien een overtreding maakte. Aan de andere kant besloot hij ook geen kaart te trekken toen Van Trigt op de rand van het strafschopgebied werd neergelegd. De vrije trap leverde overigens niets op.

In de absolute slotfase leek ROAC alsnog te krijgen waar het recht op had. Loek van As slingerde een vrije trap in het strafschopgebied die uiteindelijk door niemand werd geraakt. Op wonderbaarlijke wijze wist Van der Zwet de bal echter nog uit zijn doel te krijgen met zijn knie. De gelijkmaker viel niet meer en dus had DOSR alle reden tot juichen.

Het was een derby waar nog lang over zal worden nagepraat. Bij de Veners met een wat positiever gevoel dan bij de Rippers uiteraard.

Opstelling ROAC: Bob Brugman; Jacco den Hollander (72. Lars van der Meer), Mitchel Boere, Freek Heemskerk, Floris Hupkes; Cedric den Dekker, Dick Heemskerk, Thijs van Seggelen, Sam van der Geest (78. Loek van As); Martijn van Trigt, Loek van der Star.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!