Geschiedenis

Geschiedenis Handbal

Handbal kent een lange geschiedenis in onze dorpen. Zowel in Oud-Ade als in Rijpwetering wordt in 1952 een handbalvereniging opgericht. NIO (wat staat voor Na Inspanning Ontspanning) in Rijpwetering en Jong Ade in Oud-Ade. NIO speelt in een wit shirt en groene broek en Jong Ade heeft ook een wit shirt met een zwarte broek.

In die tijd wordt nog 11-handbal op een groot veld gespeeld. Beide verenigingen maken gebruik van de plaatselijke voetbalvelden. Eind jaren zestig wordt er ook zaalhandbal gespeeld. Rond die tijd wordt ook op het veld overgegaan op 7handbal, aanvankelijk nog op gras.

Met de aanleg van het huidige Hertogspark krijgen de verenigingen de beschikking over verharde velden. Het gebruik van hetzelfde nieuwe sportcomplex en een terugloop van het aantal jeugdleden vormen in 1978 voor NIO en Jong Ade de aanleiding voor de fusie tot handbalvereniging OASE (wat staat voor Ondanks Alles Samen Een). Als clubkleuren wordt gekozen voor een oranje shirt en een zwarte broek.

OASE is een dames vereniging. Pogingen om een herenteam op de been te krijgen komen niet van de grond. Het ledenaantal vertoont al jaren een stabiel beeld en schommelt rond de 110 leden. Dat zijn om en nabij 9 teams.

De volgende grote verandering op het Hertogspark, de bouw van de Hertogshal in 2008, vormt de reden om een fusie met andere sportverenigingen uit de dorpen aan te gaan.

ROAC’79 voetbal en biljart, gymnastiekvereniging Gyvero en handbalvereniging OASE fuseren per 1 februari 2010 tot s.v. ROAC. De clubkleuren van de nieuwe vereniging zijn paars/wit/zwart.

Hiermee wordt de sportaccommodatie het Hertogspark de thuisbasis van de vereniging. Zowel de velden als de sporthal zijn op dit complex gevestigd.


Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!