Komend seizoen weer veranderingen in jeugdvoetbal

De KNVB gaat komend seizoen weer veranderingen doorvoeren in het jeugdvoetbal. Het betreft de leeftijdscategorieën onder 10, onder 11 en onder 12 jaar. Dit is enkele weken geleden tijdens een bijeenkomst van de KNVB bij Koudekerk aan onze jeugdcommissie toegelicht.

Dit seizoen is de eerste fase van de vernieuwing in het jeugdvoetbal al doorgevoerd. JO8 en JO9 zijn van wedstrijden 7 tegen 7 op een half veld overgestapt naar 6 tegen 6 op een kwart veld. Ingooien is indribbelen geworden, de scheidsrechter is vervangen door een spelbegeleider langs de lijn en de KNVB houdt voor deze leeftijdscategorie geen ranglijsten meer bij.

Doel
Het doel van deze veranderingen is om ervoor te zorgen dat de kinderen vaker aan de bal komen. Acties maken wordt gestimuleerd, omdat je minder tijd en ruimte hebt om even rustig na te denken wat je met de bal moet gaan doen. Komend seizoen volgen er dus meer veranderingen. De JO10 (kinderen geboren in 2009) gaat ook 6 tegen 6 spelen, de JO11 (uit 2008) en JO12 (uit 2007) krijgen een nieuwe variant: 8 tegen 8 op een versmald half veld van 64 x 42,5 meter. Dat betekent dat het speelveld minder breed wordt en zo al wat meer gaat lijken op de vorm van een groot veld (11 tegen 11).

Concreet
Concreet komt het er op neer dat de kinderen een jaar later dan gebruikelijk was 11 tegen 11 gaan spelen. Om in oude termen te spreken: voorheen speelde je twee jaar in de F’jes, dan twee jaar bij de E’tjes en daarna ging je naar de D, nu wordt het drie jaar 6 tegen 6, twee jaar 8 tegen 8 en dan pas 11 tegen 11. Bij de nieuwe wedstrijdvorm duren de wedstrijden 2 x 30 minuten, met steeds na een kwartier een korte time-out. Er wordt gebruik gemaakt van een normaal pupillendoel (5×2 meter), de wedstrijden staan onder leiding van een scheidsrechter en de KNVB houdt ook weer ‘gewoon’ een ranglijst bij. En voor de liefhebbers: na afloop blijft het traditionele strafschoppen nemen in stand!

Overzicht
Resumerend een overzicht van de opzet voor het seizoen 2018-2019:
geboren na 2011: mini’s/JO7, 4 tegen 4 op 1/8 veld
geboren in 2011: JO8, 6 tegen 6 op kwart veld, 2×20 minuten
geboren in 2010: JO9, 6 tegen 6 op kwart veld, 2×20 minuten
geboren in 2009: JO10, 6 tegen 6 op kwart veld, 2×25 minuten
geboren in 2008: JO11, 8 tegen 8 op versmald half veld, 2×30 minuten
geboren in 2007: JO12, 8 tegen 8 op versmald half veld, 2×30 minuten
geboren voor 2007: JO13 en hoger, 11 tegen 11 op heel veld

Wilt u meer over de veranderingen weten, kijk het dan rustig na op de KNVB site.
Hierop staan per leeftijdsgroep korte filmpjes waarin uitleg wordt gegeven.

Deel dit bericht

Eén reactie op “Komend seizoen weer veranderingen in jeugdvoetbal”

  • Steef schreef:

    Ik dacht dat de KNVB vorig jaar halvewege dit seizoen een evaluatie moment beloofd had. Het mag duidelijk zijn dat (zoals te verwachten) die nieuwe opzet een complete mislukking is. Waarom het dan met de kop in het zand nog erger maken?

    De jongste kinderen krijgen nu door het snellere spel op een kleiner veld niet meer de tijd het spel eigen te maken. Een enkeling die wat verder is domineert het hele spel. Daarnaast zie je dat bij de E1 de jongens (over het algemeen eerste jaars E !) eigenlijk het halve veld al ontgroeid zijn.
    Fijn ook dat de bond denkt dat kinderen het leuk vinden om bij een beetje krachtsverschil met 20-0 of meer van het veld geveegd te worden. Op een kwart veld kan er vanaf de eigen helft gescoord worden. Ook heel leuk dat er geen stand meer bijgehouden wordt, motiveert de jongens echt. Ook het niet afmaken van de competitie maar na de winterstop opnieuw beginnen is zo’n geweldige keuze….

    Kunnen we niet de verenigingen in de regio bellen en samen een competitie opzetten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!