Krachttraining onmisbaar voor jonge sporters

Jonge sporters moeten naast hun sportspecifieke training ook aan krachttraining doen. Zeker als we bedenken dat veel meiden in de groei last krijgen van hun knieën en dat dit op deze manier beter opgevangen kan worden. Net als volwassenen, verbeteren zij met deze training niet alleen hun kracht, maar verlagen zij ook het blessurerisico en zorgt het voor sterkere botten.

Krachttraining bij jonge sporters
Krachttraining voor jeugd was voorheen een controversieel onderwerp in de sportwereld. Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft voor eens en altijd de vraagtekens die bestaan rondom krachttraining bij kinderen weg willen nemen. Binnen talentprogramma’s zoals in Nederland ontwikkeld door NOC*NSF is het een geïmplementeerde trainingsvorm. Wat voor volwassen sporters geldt, geldt ook voor sportende kinderen: krachttraining is nuttig mits goed uitgevoerd. Jonge kinderen moeten de techniek van de oefeningen eerst goed aanleren. Dit betekent dus dat zij veel herhalingen moeten uitvoeren met geringe weerstand. Wanneer de kinderen de techniek goed onder de knie hebben, kan het accent verschuiven naar minder herhalingen met een hogere weerstand.

Op welke leeftijd krachttraining bij jeugd?
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd (5-9 jaar) beginnen met het aanleren van de techniek die nodig is voor het uitvoeren van krachtoefeningen. Het is hierbij belangrijk dat de belasting laag is. Een goede techniek tijdens het uitvoeren is namelijk essentieel om blessures te voorkomen. Op het moment dat de techniek goed is aangeleerd, kan een kind prima aan krachttraining doen. Twijfel je als ouder of coach of het kind wel toe is aan fysieke training? Volgens de laatste stand van de wetenschap is krachttraining bij de jeugd juist erg verstandig.

Vergroten van spierkracht
Het is aangetoond dat krachttraining bij jonge sporters leidt tot meer spierkracht, niet te verwarren met spieromvang! Kinderen die groeien worden automatisch sterker, maar krachttraining kan de spierkracht nog verder vergroten.

Bij veel sporten zijn spierkracht en een goede coördinatie essentiële vereiste om op een goede manier de sportspecifieke bewegingen uit te voeren. Nu blijkt dat de spierkracht van jeugdsporters lager is dan jaren geleden. Reden hiervoor is dat kinderen minder bewegen en buitenspelen. Dit kan leiden tot minder goed uitvoeren van de bewegingen met een verhoogd risico op blessures tot gevolg. Een goed opgebouwd programma met coördinatie oefeningen en weerstandstraining leidt dus tot een verlaging van het risico op blessures. Voor de vrees op schade aan het groeiende skelet die lang bestond is nooit enig wetenschappelijk bewijs gevonden. Het tegendeel blijkt juist het geval: de kinderleeftijd is de periode waarin de botmassa het best wordt opgebouwd. Botopbouw wordt gestimuleerd door belasting van het bot en de mechanische stress die o.a. weerstandstraining geeft leidt tot verhoogde botaanmaak.

Er zijn wel een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij coördinatie en weerstandstraining. Zo is het eerst aanleren van een goede techniek bij kinderen het belangrijkste. Hierbij is het een voordeel dat kinderen op jonge leeftijd juist heel makkelijk bewegingen aanleren.

Wilt u meer weten over de krachttrainingen voor de jeugd? Klik dan op de dik gedrukte teksten. Hierin zijn ‘links’ aangebracht naar de publicaties over krachttrainingen voor de jeugd.
krachttraining bij de jeugd juist erg verstandig
krachttraining bij jonge sporters

Binnen de afdeling Handbal zal met ingang van 1 april worden gestart met het aanleren een van goede houding en het correct uitvoeren van de oefeningen die centraal staan bij krachttraining voor de jeugd. Als ze de basis beheersen, worden de oefeningen zwaarder en gaat de snelheid stapsgewijs omhoog.
Deze training zal plaatsvinden voor de reguliere trainingen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!