Kunstgrasveld

Een uitzending van Zembla, op woensdagavond 5 oktober 2016, is aanleiding om in het hele land opnieuw de discussie te openen over de gezondheidsrisico’s die verbonden zouden kunnen zijn aan het spelen op kunstgrasvelden. Velden die in veel gevallen voorzien zijn van ingestrooide rubber korrels.

Toen ons kunstgrasveld werd aangelegd, was het beeld in Nederland dat het spelen op dit soort velden geen extra risico voor de volksgezondheid oplevert. Het RIVM had er onderzoek naar gedaan en de uitkomst van dat onderzoek was daar duidelijk over.

Nu een fiks aantal jaren later, bestaan er toch twijfels over de betrouwbaarheid van het toen uitgevoerde onderzoek. Dat komt enerzijds door de uitzending van Zembla, maar ook door de voortschrijdende kennis die komt uit het onderzoek dat gedaan is – onder andere in Amerika – naar de stoffen die in de rubber korrels zitten.

Het RIVM heeft inmiddels opdracht gekregen om nader onderzoek uit te voeren. Ook in Europees verband wordt inmiddels onderzoek gedaan. De uitkomsten van die onderzoeken komen begin 2017 beschikbaar. Tot dat moment scharen wij ons als bestuur achter het officiële standpunt van de KNVB en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, namelijk dat het spelen op dergelijke kunstgrasvelden géén extra gezondheidsrisico oplevert.

Ondertussen zullen wij met onze buurtverenigingen en de uiteindelijke eigenaar van de velden, de Gemeente Kaag en Braassem, contact zoeken om te bezien of wij lopende het bovengenoemde onderzoek nog extra acties kunnen ondernemen om bij het spelen op ons kunstgrasveld eventuele gezondheidsrisico’s verder uit te kunnen sluiten.

Het bestuur

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!