S.v. ROAC 1 degradeert naar de derde klasse

Het is ROAC niet gelukt om lijfsbehoud via de nacompetitie af te dwingen. In de eerste ronde van de nacompetitie strandde ROAC op het Amsterdamse Swift en ging thuis met 2-3 onderuit.

Het verhaal was helder. ROAC had in de reguliere competitie vier ploegen onder zich gehouden en in ieder ander seizoen had ROAC zich dus direct veilig gespeeld. Omdat de KNVB begonnen is het met herstructueren van de voetbalpiramides, moest je dit jaar echter zes ploegen onder je houden om niet in de problemen te komen. Zes teams was teveel gevraagd voor de Rippers, waardoor ROAC dus de nacompetitie in moest en daar derdeklasser Swift trof.

Dat een lastig verhaal zou worden was wel duidelijk. Bekend was dat Swift een prima ploeg heeft. In hun competitie werden ze als best voetballende ploeg weggezet en wisten ze veelal het net te vinden. ROAC miste in Sam van der Geest en Matty van Benten twee sterkhouders op het middenveld. Steef Wortman en Rutger van der Geest kwamen in de ploeg in plaats van de twee afwezigen ten opzichte van vorige week. Een klein wonder was overigens wel dat Mitchel Boere de wedstrijd, en nog goed ook, zou (uit)spelen. Vorige week kreeg hij een heel lelijke trap op zijn achillespees waardoor hij niet had kunnen trainen en gisteren nog steeds een flink ei op zijn enkel had. Een handvol pijnstillers hielpen Boere de 90 minuten door.

ROAC startte de wedstrijd dramatisch en al na een minuut lag de bal in het mandje. Laks verdedigen stelde de Amsterdamse spits in staat om de 0-1 te maken. Vervolgens volgden nog eens vijf minuten waarin werkelijk niets lukte bij de thuisploeg. Daarna ging het beter en kwam ROAC meer aan voetballen toe. Geen grote kansen werden afgedwongen, maar vooral de rushes van Wortman zorgden wel voor dreiging.

Swift had ook geen grote kansen meer weten af te dwingen alvorens zij in de 30e minuut op 0-2 kwamen. Het voelde een beetje alsof het doelpunt uit de lucht kwam vallen, ondanks dat de aanval van grote schoonheid was. Nog niet helemaal bekomen van de schrik, moest ROAC wederom slikken want ook de 0-3 zou nog vallen. Een crossball werd fantastisch op de volley in de verre hoek gestuurd. Dammes van der Poel was kansloos.

Met nog 45 minuten op de klok werd de formatie omgegooid bij ROAC. Zonder dat het spelbeeld enorm wijzigde kreeg ROAC in de 52e minuut wel waar het op hoopte: de aansluitingstreffer. In eerste instantie werd de bal nog van de lijn gehaald, maar even later was het Jay Koek die vanuit de tweede lijn fraai raak schoot: 1-3.

ROAC dwong meer af dan in de eerste helft, maar ook Swift zou haar momenten hebben. Zeker toen ROAC vanaf de 60e minuut 1-op-1 ging spelen werden de ruimtes groter, ook voor Swift. De bezoekers kregen het echter niet voor elkaar om de pot te beslissen en zeker toen Bart Hogenboom in de 87e minuut de 2-3 binnenkopte werd het nog even billenknijpen. Thijs van Seggelen had even daarvoor ook al de paal geraakt en het schot van Jay Helevsteijn scheerde ook maar net langs de verkeerde kant van de paal. Het bleef echter bij 2-3 en dat betekende degradatie naar de derde klasse.

Twee keer op rij degraderen is niet leuk, maar het is geen ramp voor ROAC. Afgelopen jaar zijn er grote stappen gezet door de jongere garde en ook bij het tweede selectieteam staat een jonge gretige groep. Het proces stopt niet bij de degradatie van het eerste elftal. Helaas zal ROAC het volgend jaar wel zonder Dammes van der Poel moeten doen, die zijn gegunde overstap maakt naar Rijnvogels. Zijn vader Jan, deel uitmakend van de staf, zal zijn weekenden volgend jaar ook anders gaan invullen, maar blijft wel aan als keeperstrainer. Ook Rutger van der Geest, die vooral heel belangrijk is geweest bij het tweede elftal, zegt het selectievoetbal vaarwel en gaat lager spelen. Daarentegen komt Yoek van Benten terug op het oude nest, na enkele jaren in een vriendenteam bij DoCoS te hebben gespeeld.

Opstelling ROAC: Dammes van der Poel; Jim van der Meer, Mitchel Boere, Wessel van der Poel, Loek van As; Djimmy Wagter (80. Joost van der Geest), Jay Koek, Thijs van Seggelen; Bart Hogenboom, Rutger van der Geest (46. Kevin de Jong), Steef Wortman (63. Jay Helvensteijn).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!