S.v. ROAC 1 zet reuzestap richting direct lijfsbehoud

Door directe concurrent Teylingen in eigen huis met 1-2 te verslaan heeft ROAC haar Houdini-act bijna afgerond. Toen ROAC vier weken geleden met 1-0 verloor bij hekkensluiter DONK werd het een loodzware opdracht voor de Rippers om zich nog direct veilig te spelen. Drie overwinningen op rij later kan het bijna niet meer mis gaan.

De opdracht vooraf was duidelijk. Teylingen had net als ROAC 29 punten verzameld en verkeerde ook in uitstekende vorm. Alleen was het doelsaldo van de Rippers beduidend beter, waardoor ROAC bij winst vrijwel zeker was van een nieuw jaar in de tweede klasse.

Hein Leliveld moest het doen zonder sleutelspeler Mitchel Boere die een schorsing uitzat. Daardoor zakte Jeffrey de Haas een linie en speelde hij als gelegenheidslaatsteman. Op het middenveld nam de van een schorsing teruggekeerde Dick Heemskerk zijn plekje in. Ook stond Loek van As sinds maanden weer eens in de basis bij het vlaggenschip. Van As verving de zieke Rudolf Bax.

ROAC startte ronduit dramatisch aan het duel. ROAC was overal een stap te laat en verloor alle duels. Na een minuut spelen had Teylingen al op voorsprong moeten komen. Mark van der Vlugt werd vrij voor Bob Brugman gezet. Normaal gesproken weet Van der Vlugt wel raad met dit soort kansen, maar Brugman wist zijn schot fraai te pareren. Een paar minuten later was het echter wel raak voor de thuisploeg. Na een opeenstapeling van defensieve missers kwam de bal via via bij Jaap Zwetsloot terecht die van dichtbij kon binnen tikken: 1-0.

Het was voor ROAC ook het startsein om wakker te worden, want na de openingstreffer nam ROAC het heft in handen. Bij vlagen liet ROAC aardig voetbal zien. Vooral Martijn van Trigt en Thijs van Seggelen maakten hun directe tegenstanders op flanken helemaal gek. Ook op de energieke Van As had de thuisploeg geen antwoord. Het was ook van As die dichtbij de 1-1 was na een knappe aanval. De binnenkant van de paal bracht redding voor Teylingen.

Ook van Trigt was twee maal dichtbij de gelijkmaker. Zijn eerste poging ging voorlangs en bij zijn tweede poging bracht opnieuw de paal redding voor Teylingen. In de 38e kreeg ROAC alsnog zijn verdiende gelijkmaker. Van Trigt had weer zijn directe tegenstander het bos ingestuurd en vuurde op Wessel Zonjee. De doelman kreeg geen grip op het schot en moest een rebound toestaan. Van dichtbij kon Loek van der Star alsnog binnen tikken: 1-1. Met een goed gevoel zocht ROAC de kleedkamers op voor een bakje thee.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Teylingen kwam niet aan voetballen toe en het zal geen toeschouwer verbaasd hebben dat ROAC het veldoverwicht in de 58e ook in de score tot uiting bracht. Het was weer Van Trigt die zich vrij had gespeeld en naar binnen trok. Hij legde de bal breed en zodoende kon Van der Star ook zijn tweede van de middag maken: 1-2.

Na deze voorsprong veranderde het spelbeeld wel. Teylingen ging meer risco’s nemen en begon opportunistischer te spelen. ROAC kwam onder druk te staan, maar uitgespeelde kansen wist de thuisploeg niet meer te creëren. Wel moest ROAC een aantal vrije trappen weggeven en met specialist Mark van der Vlugt achter de bal zijn dat gewoon grote kansen. Van der Vlugt had zijn vizier echter niet op scherp staan.

Op de counter kreeg ROAC steeds meer ruimte en kansen om het duel te beslissen. Op wonderlijke wijze gebeurde dat niet. De grootste kansen werden om zeep geholpen, waardoor het spannend bleef. Vooral de ingevallen Cedric den Dekker en Van Seggelen hadden het duel op slot moeten gooien. Het bleef echter bij 1-2 en dat was ook genoeg voor de overwinning.

Opluchting en blijdschap bij de bezoekers. Met een doelsaldo van +9 ten opzichte van Teylingen en drie punten meer moet het de laatste wedstrijd wel heel gek lopen mocht ROAC dit nog weggeven. In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen komt Delft op bezoek. Delft pakte de eerste periode en gaat de nacompetitie in, maar verkeert de laatste weken in een flinke dip. Bij winst gaat ROAC zelfs nog over Delft heen, voor wat het waard is.

Het zal vooral een bijzondere wedstrijd worden omdat het de laatste wedstrijd van  Brugman zal zijn. De 39-jarige goalie hangt zijn voetbalschoenen na dit seizoen voorgoed aan de wilgen. Het zal een gemis zijn voor de selectie. Niet alleen vanwege zijn keeperskwaliteiten op het veld, maar ook vanwege zijn rol binnen de groep.

Opstelling ROAC: Bob Brugman; Jim van der Meer, Freek Heemskerk, Jeffrey de Haas, Floris Hupkes; Sam van der Geest, Dick Heemskerk, Loek van As (80. Cedric den Dekker); Thijs van Seggelen, Loek van der Star, Martijn van Trigt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!