Uit de bestuurskamer


In de vorige bijdrage vanuit de bestuurskamer waren we medio december in een harde lockdown terecht gekomen. Maar inmiddels weten we dat de maatregelen nog verder zijn verzwaard. Eén volwassen bezoeker per dag en de invoering van een avondklok maken het nog lastiger om sociale contacten te onderhouden. Ook het perspectief op het hervatten van sporten op een wijze zoals wij die gewend zijn, is nog verder van ons af komen te staan.

Sneeuw en bittere koude staan ons de komende week te wachten. Dat laatste gegeven is wat minder aangenaam, maar past wonderwel in figuurlijke zin in de situatie waarin we maatschappelijk zijn terecht gekomen. De sneeuw en mogelijke ijspret bieden wellicht het vooruitzicht op een vrolijke periode. Overigens zonder de traditionele schaatswedstrijden, maar als we een beetje afstand houden moeten we toch het nodige plezier kunnen beleven aan het voorspelde winterlandschap.

Als bestuur kijken we inmiddels verder vooruit dan eind februari. Wij gaan er vanuit dat zeker ook in maart nog geen sprake zal zijn van het hervatten van de gebruikelijke trainings- en wedstrijdvormen. April of wellicht zelfs pas in mei is waar wij als bestuur op hopen. En dan gaan we er vanuit dat we in die periode weer volop kunnen trainen en dat langzaam aan wedstrijden met tegenstanders van andere verenigingen mogelijk zullen zijn. We bereiden ons daar op verschillende manieren op voor. Enerzijds houden we de initiatieven van de sportbonden waarbij wij zijn aangesloten uiteraard in de gaten en anderzijds ontwikkelen we zelf initiatieven om als het kan onderlinge korte competities op te gaan zetten in de regio. Daarmee proberen we voor alle sporten en teams leuke wedstrijden te gaan regelen, willen we de gang naar het Hertogspark er weer in krijgen en bieden we iedereen de mogelijkheid om weer lekker te sporten. Daarnaast nemen we als bestuur het initiatief om een zomerprogramma op te zetten voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Dat kan zowel bestaan uit het spelen van vriendschappelijke wedstrijdjes, als uit een alternatief aanbod in de vorm van andere sportvormen die niet in het huidige aanbod zitten. Het alternatieve aanbod is toegankelijk voor alle leden, maar ook voor niet leden die weer lekker willen gaan bewegen.

Wij gaan er ook vanuit dat in de loop van september 2021 alle sporten weer op gebruikelijke wijze kunnen worden beoefend. Hoewel er op dit moment héél veel (vooral politiek) gedoe is over de vaccinatiestrategie, gaat het eigenlijk om de beschikbaarheid van voldoende vaccins om de Nederlandse bevolking weerbaar te maken tegen het Covid-19 virus en dat moet in september toch zeker héél ver gevorderd zijn. Als die weerbaarheid dan in voldoende mate is gerealiseerd kunnen we als samenleving weer terug naar ‘normale omgangsvormen’. Een samenleving overigens die zeker in allerlei opzichten anders zal zijn dan wat wij in het recente verleden ‘normaal’ vonden. Immers we leren ook lessen uit deze crisis en we hebben ook veranderingen doorgevoerd die wij niet zomaar terug gaan draaien. Meer thuiswerken, minder woon-werkverkeer, meer afhaalmaaltijden, het zijn veranderingen die ons blijken te passen. Zo heeft ook in dit geval ‘ieder nadeel zijn voordeel’.

Zoals in de vorige bijdrage uit de bestuurskamer gemeld ligt het “Kroonjuwelen” spel gereed om uit te voeren zodra de maatregelen over beperkt bezoek zijn versoepeld en de avondklok verdwenen is. Min of meer geldt hetzelfde voor allerlei andere geplande activiteiten. Het Koningsdagweekend kan natuurlijk ook in september plaatsvinden. Ook een Jeugdolympiade of Hanepoelloop liggen niet in beton gegoten vast rond Hemelvaartsdag of in de vorm zoals we dat gewend zijn. Met enige flexibiliteit moet het mogelijk zijn om van 2021 toch een heel gezellig verenigingsjaar te maken als een groot deel van de samenleving maar is gevaccineerd.

Ondertussen publiceren wij wekelijks twee foto’s waarin verschillen zitten en kunnen we raden waar die verschillen dan zitten, maar ook om te zien ‘hoe het ook al weer was’…….toen er geen Corona was.

Ook in ander opzicht blijven we actief. Sommige gymlessen vinden online plaats of zijn verplaatst naar buiten. Op het sportpark wordt gesnoeid en daarmee worden de planten en bomen in gereedheid gebracht om er in het voorjaar en de zomer weer prachtig bij te staan. Een groot aantal sponsorborden wordt onderhanden genomen zodat alles er weer picobello bij hangt als er weer gesport mag worden.

In financieel opzicht kregen we van het Fancy Fair comité een mooie donatie, terwijl wij daar zeker geen rekening mee hebben gehouden omdat de Fancy Fair een loterij moest organiseren als alternatief voor het gebruikelijke feestweekend in Ons Dorpshuis. De donatie is uiteraard zeer welkom in deze tijd waarin wij géén enkele omzet in het clubhuis hebben. Naast deze meevaller hebben wij ook de subsidie voor het verduurzamen van de accommodatie inmiddels ontvangen, wat het begrotingstekort aanzienlijk zal verminderen.

Op het financiële vlak heeft een grote verandering plaatsgevonden. Ria Alkemade heeft na vele jaren de administratie van ROAC overgedragen aan Mirjam van der Hulst. Op enig moment zullen wij op gepaste wijze aandacht besteden aan die vele jaren vrijwilligerswerk van Ria voor de vereniging.

Het bestuur heeft besloten om het project ‘Verenigingsondersteuning’ wat wij samen met de Rabobank uitvoeren op te schorten tot het moment dat wij in de gelegenheid zijn om de groep leden die begin van de afgelopen zomer aanwezig waren bij de start van dit project, weer uit te kunnen nodigen. Wij zijn van mening dat voor dit project persoonlijk contact belangrijk is om draagvlak te hebben voor de uitkomsten van het project. Een project dat vooral bedoeld is om samen met de leden de toekomst van de vereniging te verkennen.

Hou nog even vol en blijf gezond.

Namens het bestuur,
Rob van der Hoorn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte en ontvang de weekbrief digitaal

Schrijf u hiernaast in voor de digitale weekbrief van sv ROAC!